Τμήμα της αρχαίας αγοράς Χαλκίδας ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1990, στην είσοδο της πόλης της Χαλκίδας, στην περιοχή του Αγίου Στέφανου, απέναντι από τις πηγές της Αρέθουσας.

Η ανασκαφική έρευνα διενεργήθηκε από την ΙΑ ΕΠΚΑ, λίγο πριν την ανέγερση των εγκαταστάσεων των νέων ΚΤΕΛ Ευβοίας και σχετίζεται με τον οικιστικό ιστό της αρχαίας πόλης (περιοχή γύρω από τις Καμάρες – Ληλαντίων και προς Αγία Ελεούσα), το διοικητικό – θρησκευτικό – εμπορικό κέντρο (χώρος Βαθροβουνίου), την αρχαία αγορά (ανασκαφή ΚΤΕΛ Ν. Ευβοίας – Τμήμα οδού Αρεθούσης), το οδικό σύστημα, το υδρευτικό – αποχετευτικό σύστημα που ήταν ιδιαίτερα μελετημένο και σημαντικό μεγάλης έκτασης τεχνικό έργο, τα νεκροταφεία της πόλης (της περιοχής Βροντού και της Αγίας Ελεούσας), που χρονολογούνται στην κλασική – ρωμαϊκή εποχή.

Η μεγάλη ποσότητα απορριμάτων μεταλλουργικών εργασιών αλλά και νομισμάτων που εντοπίστηκαν στις επιχώσεις του συγκροτήματος μαρτυρούν πλούσια εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή υπήρχαν βιοτεχνικές-μεταλλουργικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Η περιγραφή του Τίτου Λίβιου για την λεηλασία της πόλης το 200 π.χ. είναι αποκαλυπτική «Η Αγορά της πόλης κάηκε και όλα τα λάφυρα μεταφέρθηκαν στα ρωμαϊκά καράβια. Τα αγάλματα που κοσμούσαν την πόλη ρίχτηκαν από τα βάθρα τους και καταστράφηκαν.».

Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν να αποκαλυφθεί τμήμα της αγοράς της αρχαίας Χαλκίδας, δυο δρόμοι που ακολουθούν παράλληλη πορεία με τη σημερινή οδό Στύρων, μεγάλο παρόδιο κτίριο, μαγαζιά, χώροι βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, ενώ στο ΒΑ-Α τμήμα ήλθε στο φως έπαυλη με βοτσαλωτά ακόσμητα δάπεδα, αρκετά κατεστραμμένη, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα οικοδομικά κατάλοιπα. Παράλληλα σε σχέση με το οδικό δίκτυο συμπληρώθηκε η εικόνα και διαδρομή μεγάλου τμήματος της εμπορικής πλακόστρωτης οδού που ένωνε το βόρειο λιμάνι της Λιανής Άμμου με το νότιο του Αγίου Στέφανου, αφού διχοτομούσε το αρχαίο βιοτεχνικό πάρκο της οδού Στύρων και διερχόταν διά της αρχαίας αγοράς.

Από τα κινητά ευρήματα που περισυνέλεξε η ΙΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων μέσα από το εκτεταμένο στρώμα καταστροφής που κάλυπτε αυτά, προέκυψαν βιοτεχνικές δραστηριότητες (ενδεχομένως και εργαστήρι κατασκευής πολύτιμων ειδών), χώροι εμπορικής συναλλαγής (αυτό διαπιστώνεται και από το μεγάλο αριθμό χάλκινων νομισμάτων που βρέθηκαν), αλλα και λατρείας προφανώς (βλ. μικρό μαρμάρινο ανάγλυφο της θεάς Κυβέλης κ.α.) καθώς εκεί κοντά βρίσκεται και η αρχαία λαξευτη κλίμακα, η οποία προφανώς οδηγούσε σε βωμό. Όλα αυτά είναι σε μικρή απόσταση από το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου που διευκόλυνε στη διακίνηση των προϊόντων, μέσω και του οδικού δικτύου της πόλης και εκεί που έρεε η θρυλική Αρέθουσα (ένα μεγάλο υδάτινο χταπόδι), η οποία τροφοδοτούσε τη Χαλκίδα και τους Χαλκιδείς με το ιερό νερό της αλλά και τους κατευόδωνε στις νέες τους πατρίδες (δηλ. τις αποικίες) ως αρχηγέτες.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος στο κοινό και βρίσκεται σε ένα μεγάλο κυκλικό αίθριο, ανάμεσα στα εκδοτήρια των εισιτηρίων και το κυλικείο.

Πηγές:

Eviaportal.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας
ΙΑ’ ΕΠΚΑ

Ακολουθείστε μας στο Google News