Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας σε σχέση με άλλους τόπους είναι ο πλούτος της ιστορίας της. Η αρχαία Αυλίδα έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσα από τον Όμηρο, τους Έλληνες κλασικούς΄και όλους τους διανοούμενους του πνεύματος ανά την οικουμένη.

Η Αυλίδα ήταν αρχαία Βοιωτική πόλη γνωστή από τον Τρωικό πόλεμο ως το λιμάνι από το οποίο αναχώρησε ο στόλος των Αχαιών. Σύμφωνα με τον μύθο κατά την παραμονή των Αχαιών στην Αυλίδα οι στρατηγοί με αρχηγό τον Αγαμέμνωνα δεν ξέχασαν να προσφέρουν πολλές θυσίες στους θεούς, ωστόσο δε μπορούσαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη Τροία επειδή ο άνεμος που φυσούσε δεν ήταν αρκετός για να γεμίσει με αέρα τα πανιά των πλοίων τους.

Κάλεσαν τότε τον μάντη Κάλχα να τον ρωτήσουν τι συμβαίνει και εκείνος αποκρίθηκε πως η θεά Άρτεμης ήταν θυμωμένη με τον Αγαμέμνων επειδή σκότωσε το ιερό της ελάφι και έδωσε εντολή στον θεό των ανέμων Αίολο να μην ελευθερώσει κανέναν από τους ανέμους μέσα από τους ασκούς του ώστε να μη φυσήξει για να μη ξεκινήσετε.

Τότε ζήτησαν την συμβουλή του και εκείνος τους απάντησε πως αν θέλουν να εξευμενίσουν την θεά Άρτεμη θα πρέπει να θυσιάσουν στο βωμό της την Ιφιγένεια, τη κόρη του Αγαμέμνων. Το άκουσε κατάπληκτος αυτό ο Αγαμέμνων και άρχισε να ξεσπάει σε φωνές, λυγμούς και κλάματα.

Ο χρόνος κυλούσε και ο αέρας ακόμα να φυσήξει τα πλοία παρέμειναν αραγμένα στο λιμάνι σχεδόν ακίνητα. Τότε ο Αγαμέμνων πήρε την απόφαση να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια για το καλό όλων των Ελλήνων αλλά πως θα το έκανε αυτό που εκτός από την Ιφιγένεια που δεν ήταν στην Αυλίδα, είχε να αντιμετωπίσει και την γυναίκα του την Κλυταιμνήστρα.

Επινόησε μια ιστορία πως δήθεν ετοιμαζόταν να παντρέψει την Ιφιγένεια με τον Αχιλλέα. Όμως το έμαθε αυτό ο Αχιλλέας και θύμωσε αλλά δε μπορούσε να αλλάξει κάτι μιας και ο Αγαμέμνων είχε ήδη στείλει απεσταλμένο στις Μυκήνες για να πει τα νέα και αυτό που θα μπορούσαν όλοι να κάνουν είναι να περιμένουν την επιστροφή του.

Μετά από πολλές μέρες και αφού ο αέρας δε φύσηξε, ο αγγελιοφόρος έφτασε στην Αυλίδα με το βασιλικό αμάξι μαζί με την Κλυταιμνήστρα και την Ιφιγένεια. Ο Αγαμέμνων τις υποδέχτηκε και χωρίς να χάσει το καιρό του έπιασε την Κλυταιμνήστρα και της είπε την αλήθεια.

Έκλαψε η Κλυταιμνήστρα και με δάκρυα παρακαλούσε τον Αγαμέμνων αλλά εκείνος δε μπορούσε να κάνει και πολλά πράγματα μιας και την τύχη της Ιφιγένειας καθόριζε πλέον η θεά Άρτεμις. Τότε η Κλυταιμνήστρα κατάλαβε πως δε μπορούσε να αλλάξει έτσι τη κατάσταση και άρχισε να καταριέται τους Αχαιούς.

Ο Αγαμέμνων αψηφώντας τους αναθεματισμούς της γυναίκας του συνέχισε οδηγώντας την Ιφιγένεια στον βωμό. Εκεί περίμενε ο μάντης Κάλχας κρατώντας ένα κοφτερό μακρύ μαχαίρι. Μόλις έκανε να το κατεβάσει στον λευκό λαιμό της μικρής και όμορφης Ιφιγένειας εμφανίστηκε η θεά Άρτεμις μέσα σε ένα λευκόχρυσο σύννεφο. Άρπαξε την Ιφιγένεια και στην θέση της άφησε ένα ελάφι. Έτσι το χέρι του μάντη Κάλχα έκοψε τον λαιμό του ελαφιού και όχι της Ιφιγένειας.

Αμέσως μετά άνεμος φύσηξε γεμίζοντας τα πανιά των πλοίων με αέρα και εντός ολίγου όλα θα ήταν έτοιμα για την αναχώρηση που τόσο πολύ είχε καθυστερήσει.

Από τις αρχαίες περιγραφές φαίνεται πως η πόλη βρισκόταν κοντά στις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου ανάμεσα στους όρμους μεγάλο και μικρό Βαθύ, πολύ κοντά στην Χαλκίδα. Ήταν χτισμένη σε βραχώδη λόφο, κάτι που φαίνεται και από τον χαρακτηρισμό της από τον Όμηρο ως Πετρόεσσας αλλά και από τον Στράβωνα ως «πετρῶδες χωρίον».

Η πόλη τα επόμενα χρόνια αποτελούσε επίνειο τηςΤανάγρας. Το όνομά της σύμφωνα με την μυθολογία οφειλόταν στην Αυλίδα, κόρη του μυθικού βασιλιά της Θήβας Ωγύγου.

Το Βαθύ Αυλίδος το οποίο απέχει οδικώς από την αρχαία Αυλίδα περίπου 3 χιλιόμετρα δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς,ίσως γιατί εκείνη την εποχή θα ήταν κανένας μικρός οικισμός άνευ σημασίας. Πάντως η περιοχή του Βαθιού ουδέποτε θα έμεινε ακατοίκητη διότι η εύφορη πεδιάδα που απλώνεται μπροστά στο χωριό είναι φυσικό να τραβούσε πάντοτε καλλιεργητές.

Το Βαθύ Αυλίδος σήμερα, ταυτίζεται με τον χώρο της αρχαίας Αυλίδας και της αρχαίας πόλης της Μυκαλησσού (η οποία καταστράφηκε από Θράκες μισθοφόρους) πλησίον της Ριτσώνας, γνωστή για την πολιτιστική της ακμή κατά την αρχαιότητα.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου είναι ο ναός της Αυλίδειας Αρτέμιδος, χτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ. πιθανόν στη θέση παλαιότερου ναού. Στο εσωτερικό του ναού βρέθηκαν αγάλματα, βάσεις αναθημάτων και τράπεζες προσφορών.

Αλλα αξιόλογα μνημεία του χώρου είναι η Ιερή Κρίνη, υπόγειο κτίσμα κοντά στο ναό, το συγκρότημα κτιρίων των Ελληνιστικών Χρόνων και οι Θέρμες που ιδρύθηκαν μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Πως να έρθετε στην Αυλίδα.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η Αυλίδα για όποιον θέλει να την επισκεφθεί, είναι πως βρίσκεται μόλις 60χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ερχόμενοι από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και λίγο πριν φτάσετε στην Χαλκίδα, έχει μια πινακίδα που γράφει Βαθύ. Στρίβετε σε αυτό τον δρόμο και… Καλωσήρθατε στην Αυλίδα.

Ακολουθείστε μας στο Google News