Η Λίμνη Δύστος είναι λίμνη της Εύβοιας, που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αλιβερίου. Η έκταση της είναι περίπου 4,75 τ.χλμ και το μέγιστο βάθος της είναι 6 μ. Τα τελευταία χρόνια η λίμνη αποξηραίνεται και τη θέση της παίρνουν χωράφια, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Δύστου.

Η λίμνη υποστηρίζεται πως σχηματίστηκε κατά την αρχαιότητα με το σφράγισμα καταβόθρας που διοχέτευε τα νερά της στον Ευβοϊκό κόλπο. Το όνομά της το απέκτησε από την ομώνυμη αρχαία πόλη που ήταν χτισμένη στις όχθες της. Αρχαιολογικά στοιχεία μαρτυρούν απόπειρα αποξήρανσης της λίμνης από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης, τον 4ο αιώνα π.Χ. Υπήρξαν σχέδια αποξήρανσης της λίμνης και σε νεότερες περιόδους τα οποία αν και δεν υλοποιήθηκαν τελικά, η λίμνη κατέληξε να αποξηραίνεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας κυρίως της υπεράντλησης.

Η λίμνη Δύστος είναι χαρακτηρισμένη Ζώνη Ειδικής Προστασίας καθώς και σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας. Είναι υπό ένταξη τα τελευταία 15 χρόνια στο πρόγραμμα Natura 2000, με κωδικό GR 2420008, χωρίς όμως να εγγράφεται στον ειδικό κατάλογο.

Σύγχρονοι οικισμοί γύρω από την λίμνη είναι το Πράσινο (δυτικά της λίμνης), η Δύστος (βόρεια) και τα Κόσκινα (ανατολικά).

Αυτό το κείμενο βασίζεται στο άρθρο Λίμνη Δύστος από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια. Παραχωρείται η άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του κειμένου κάτω από τους όρους της GNU Free Documentation License. Στην Βικιπαίδεια βρίσκεται ένας κατάλογος των συντακτών.

Ακολουθείστε μας στο Google News