Ο παλιός πύργος του ρολογιού της Χαλκίδας, σήμερα γνωστός ως “Σειρήνα”, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης επί της οδού Μπαλαλαίων.

Σήμερα ο πύργος είναι ορατός μόνο από τον στενό δρόμο της οδού Μπαλαλαίων και λίγο από την οδό Νεοφύτου αφού τα ψηλά κτίρια που το περιτρυγυρίζουν και η πυκνή δόμηση της περιοχής, το έχουν κρύψει από τους περαστικούς.

Ο πύργος έχει σχήμα τετράγωνο διαστάσεων 4,70×4.75 μέτρα, με ύψος 19 μέτρων περίπου. Οι τοίχοι είναι κτισμένοι με αργολιθοδομή από τοπικούς ασβεστόλιθους, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται μικρές πέτρες και τεμάχια πλίνθων και κεραμιδιών. Οι γωνίες του πύργου είναι διαμορφωμένες από ημιλάξευτους ασβεστόλιθους μεγαλύτερων διαστάσεων. Η είσοδος στο εσωτερικό του πύργου γίνεται από τη νότια πλευρά μέσω μικρής τοξοτής πόρτας.

Η κατασκευή του πύργου του ρολογιού, τοποθετείται τέλη 18ου ή άρχες 19ου αιώνα. Το 1878 ο δήμος Χαλκιδέων συντηρούσε το δημοτικό ρολόι και τις ώρες σήμαινε κωδωνοκρούστης που πληρωνόταν από το δήμο. Το Μάιο του 1900 αποφασίσθηκε η ίδρυση σεισμολογικού σταθμού στο δημοτικό ρολόι και τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του πύργου σε ύψος 9 μέτρων σεισμογράφος. Το 1914 το ρολόι είχε αχρηστευθεί και ο δήμος δεν μπόρεσε να διαθέσει λεφτά για την επισκευή του. Λίγο πριν το 1940 τοποθετήθηκε στον Πύργο αντιαεροπορική σειρήνα η οποία είναι ορατή ακόμα και σήμερα στην κορυφή του, και λειτούργησε κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Η επέμβαση αυτή αλλοίωσε σε μεγάλο βαθμό την αρχική μορφή του πύργου.

Στις μέρες μας η Σειρήνα βρίσκεται στο κτίριο του ΟΤΕ και χρησιμεύει μόνο για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης της πολιτικής άμυνας της πόλης της Χαλκίδας.

Πηγές: servitoros και Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαλκιδέων