Στο συνοικισμό Λιαουτσιάνισσα Κύμης, σε μια μαγευτική τοποθεσία, υψώνεται μεγαλοπρεπής ο Ναός της Παναγίας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός εορτάζει την ημέρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου, με την καθιερωμένη λειτουργία.

Ο Ναός της Παναγίας Λιαουτσιάνισσας χτίστηκε το 1849 από ντόπια κιτρινοκόκκινη πέτρα σε έναν εντελώς ασυνήθιστο ρυθμό που αποτελεί σύνθεση Βυζαντινού και Βασιλικής. Στην κεραμιδένια στέγη της έχει τρεις τρούλους. Ο ιερός ναός της «Παναγίας της Λιαουτσάνισσας» από το 1965 έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο.

Παναγία Λιατσιάνισσα Κύμη Ευβοίας

Παναγία Λιαουτσιάνισσα Κύμη Ευβοίας

Το τέμπλο της είναι φιλοτεχνημένο από τον Ιωάννη Χαλεπά και οκτώ άλλους Τηνιακούς γλύπτες.

Τέμπλο Παναγίας Λιατσιάνισσας, Κύμη Ευβοίας

Τέμπλο Παναγίας Λιαουτσιάνισσας, Κύμη Ευβοίας

Δείτε το εσωτερικό του ναού και το μαρμάρινο τέμπλο μέσα από το φωτογραφικό πανόραμα.

Ο ναός βρίσκεται στην συνοικία Λιαουτσιάνισσα της Κύμης και θα φτάσετε εκεί ερχόμενοι από το λιμάνι της Κύμης κάνοντας αριστερά στην σχετική σήμανση περίπου 1 χλμ. πριν το χωριό της Κύμης. Αν βρίσκεστε ήδη στο χωριό, ο δρόμος που οδηγεί στην Παναγία Λιαουτσιάνισσα βρίσκεται ανάμεσα στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης και την κεντρική πλατεία από όπου και μπορείτε να κατηφορίσετε μέχρι την εκκλησία.

Εορτασμός Παναγιάς Λιαουτσιάνισσας Κύμης

Εορτασμός Παναγιάς Λιαουτσιάνισσας Κύμης, την παραμονή του δεκαπενταύγουστου

Την εκκλησία μπορείτε να την επισκεφθείτε και με τα πόδια από το χωριό της Κύμης αλλά να είστε προετοιμασμένοι ότι στην επιστροφή θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά μέτρα ανηφόρας. Τις ημέρες της Παναγίας ο δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία είναι στολισμένος με σημαιάκια και σε συνδυασμό με μερικά όμορφα νεοκλασικά αλλά και την θέα του Αιγαίου, το κάνουν ένα ενδιαφέροντα περίπατο.

Παράδοση

Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Θεοτόκου που φιλοξενείται στο ναό έφτασε στην Κύμη από το άλλο άκρο του Αιγαίου Πελάγους,  την Ανατολή.

Στην τοποθεσία της παραλίας Μαύρα Λιθάρια λόγω ναυαγίου η θάλασσα παρέσυρε προς την ξηρά αρκετή ξυλεία. Στη θέση αυτή κάθε βράδυ οι κάτοικοι έβλεπαν ένα φως να επιπλέει, αλλά όταν το πλησίαζαν αυτό έφευγε. Την ημέρα πολλοί έρχονταν στο μέρος αυτό και μάζευαν ξυλεία από το ναυάγιο.

Για το σκοπό αυτό ήλθαν και δύο υπηρέτες των οικογενειών Βεναρδή και Νικολέσα με τα ζώα τους. Όταν άρχισαν να διαλέγουν ξύλα, ξαφνικά ο υπηρέτης του Νικολέσα βρήκε ένα τετράγωνο ξύλο πού με την αξίνα του το χτύπησε και ετοιμάστηκε να το ξαναχτυπήσει. Όταν όμως σήκωσε ξανά την αξίνα τα χέρια του παρέμειναν ακίνητα. Ο δεύτερος υπηρέτης βλέποντάς τον με τα χέρια ψηλά έτρεξε να δει τι συμβαίνει. Με φόβο σηκώνει το παράδοξο ξύλο και βλέπει ότι είναι εικόνα της Θεοτόκου.

Αμέσως μετέφεραν την εικόνα στο ναό του Αγίου Αθανασίου της Κύμης. Τη νύχτα, κατά θαυμαστό τρόπο, η εικόνα της Παναγίας έφυγε από το ναό του Αγίου Αθανασίου και ήλθε στο μέρος όπου σήμερα είναι χτισμένος ο ναός της. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου.

Ακολουθείστε μας στο Google News