Έρημη νησίδα του Ευβοϊκού κόλπου που βρίσκεται απέναντι από τα Νέα Στύρα.

«Αιγιλεία», κατά τον Ηρόδοτο, φέρεται να είναι η αρχαία ονοµασία της νήσου Στύρα, ενός ακατοίκητου νησιού στην είσοδο του Νοτίου Ευβοϊκού, παραγνωρισµένου από τους σύγχρονους αρχαιολόγους και ιστορικούς.
Η σημερινή της ονομασία είναι νήσος Στύρα ή Στούρα ή Στουρονήσι ή Μεγαλόνησος. 
Ο Ηρόδοτος (την ονομάζει «νήσον Στυρέων») αναφέρει ότι εκεί άφησαν τους αιχμαλώτους τους ο Δάτις και ο Αρταφέρνης μετά την άλωση της Ερέτριας, πριν αποβιβαστούν στον Μαραθώνα.
Το νησί αυτό αναδύθηκε αναπάντεχα από τη λήθη του χρόνου, όταν στις βόρειες ακτές του ανακαλύφθηκε το έτος 2007, σε βάθος 46 µέτρων, ένα αρχαίο ναυάγιο φορτωµένο µε αµφορείς.
Νήσος Αιγιλεία, Ναυάγιο VI
Τις υποβρύχιες έρευνες για το ναυάγιο τις κατέγραψε ο κινηματογραφικός φακός στο ντοκιμαντέρ «Νήσος Αιγιλεία, Ναυάγιο VI».
Ο κινηµατογραφικός φακός παρακολουθεί την έρευνα από τα πρώτα της βήµατα, το καλοκαίρι του 2007, έως τη διάνοιξη διερευνητικών τοµών και την πληρέστερη τεκµηρίωση του ναυαγίου, το 2010. Ακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον καταδυόµενο αρχαιολόγο, τον αρχιτέκτονα, τον τεχνικό του βυθού στο πραγµατικό περιβάλλον εργασίας του, παρουσιάζοντας µε ενάργεια την έκβαση και τον παλµό µίας υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας. Παράλληλα, αναδεικνύει τα ιστορικά ερωτήµατα που ανακύπτουν και τον προβληµατισµό που διατυπώνεται για την παρουσία του συγκεκριµένου ναυαγίου στη νήσο Αιγιλεία.

Στο 6ο “Παγκόσμιο Φεστιβάλ Υποβρυχίων Ταινιών Μικρού Μήκους”, που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2011, στο νησί της Μήλου, το βραβείο κέρδισε το ντοκιμαντέρ “Νήσος Αιγιλεία, Ναυάγιο VI”,  παραγωγή 2011.
Πρόκειται για μια παραγωγή του IENAE, διάρκειας 31 λεπτών.
Εκτέλεση παραγωγής: UFR-Team
Παραγωγή: UFR-Team – I.EN.A.E. 2012
 
Συντελεστές
Κάμερα – Σκηνοθεσία
Βασίλης Μεντόγιαννης
 
Επιστημονική Επιμέλεια
Γιώργος Κουτσουφλάκης
 
Αφήγηση
Θεοδώρα Σιάρκου
 
Επεξεργασία εικόνας & Ήχου
Νίκος Κονιτσιώτης
 
Sound Design – Τίτλοι Τέλους
Αντώνης Δελαπόρτας
 
Στούντιο επεξεργασίας εικόνας & ήχου 
Genesis M. Productions
Ακολουθείστε μας στο Google News