Η Χιλιαδού είναι μια από τις γνωστότερες παραλίες της Εύβοιας, ενώ η ονομασία της προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι (Παναγία της Χιλιαδούς) που βρίσκεται κοντά στην παραλία. Η Παναγία της Χιλιαδούς, γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο.

Η Χιλιαδού βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, στην πλευρά που βλέπει προς το Αιγαίο και είναι γνωστή για την πανέμορφη και μεγάλη σε έκταση παραλία της.

Περιφερειακά της παραλίας η βλάστηση είναι πυκνή: πλατάνια, καστανιές και φτέρες περιτριγυρίζουν ένα μικρό ποτάμι το οποίο τελικά χύνεται στη θάλασσα.

Η Παναγία Χιλιαδού

Η Παναγία Χιλιαδού είναι το καθολικό της παλιάς Μονής Κοίμησης της Θεοτόκου. Κατά την παράδοση ήταν η χιλιοστή Μονή που έκτισε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, εξ ου και Χιλιαδού το όνομά της. Ο ναός είναι σταυρεπίστεγος και χρονολογείται στον 12ο αιώνα.

Η παράδοση λέει πως η αυτοκράτειρα το έχτισε εδώ, γιατί βρήκε ασφαλές καταφύγιο από θαλασσοταραχή στην παραλία. Μάλλον όμως είναι μύθος, αφού όταν έχει θαλασσοταραχή στην παραλία δεν «στέκονται» ούτε τα βότσαλα.

Στο ναό υπάρχουν ωραίες τοιχογραφίες και ένα αληθινά κομψό τέμπλο, το οποίο είναι ξυλόγλυπτο. Η στέγη στηρίζεται από τέσσερις πεσσούς, ενώ το πάτωμα είναι λίθινο. Ακόμα, αξίζει κάποιος να παρατηρήσει την ανάγλυφη πέτρινη εικόνα της Παναγίας.

Πρόκειται για μία πολύ ήρεμη και άξια λόγου εκκλησία για να την επισκεφθεί κάποιος, ενώ με αφορμή το Δεκαπενταύγουστο που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες γιορτές του χρόνου, προσκυνητές, παραθεριστές και πανηγυριώτες θα κατακλύσουν το εκκλησάκι της Παναγίας της Χιλιαδούς, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη της.

Τα τελευταία χρόνια ο ναός βρισκόταν σε κακή κατάσταση και με πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλης ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης με ιδιώτη εργολάβο. Μετά από καταγγελίες για κακοτεχνίες και μεθόδους μη συμβατές με την αρχαιολογική ιστορία του ναού, οι εργασίες σταμάτησαν και ξεκίνησαν εκ νέου μα επίβλεψη της 23ης εφορίας αρχαιοτήτων.

Η διαδρομή για να φτάσει κάποιος στην Παναγία της Χιλιαδούς είναι η ακόλουθη:

Χαλκίδα- Νέα Αρτάκη – Βατώντα – Καθενοί – Στενή – Στρόπωνες – Λάμαρη – Παραλία Χιλιαδούς.

 

 

Ακολουθείστε μας στο Google News