Η σημερινή πόλη της Λίμνης είναι μια τουριστικά εξελισσόμενη κωμόπολη με στοιχεία νησιώτικης παραδοσιακής δόμησης, με ιστορικούς χώρους και μοναστήρια, με πλούσια λαογραφική παράδοση, ρε φυσική πολλαπλή ομορφιά και με τους καλοκαίρινους δροσάτους αγέρηδες, γρέγους και μαϊστράλια, που ασταμάτητα χαϊδεύουν τις κεραμιδένιες σκεπές και σφυρίζουν τα παλιά παραμύθια της.

Αξιοθέατα Λίμνης

Μνημεία:

Πολλά είναι τα μνημεία (κυρίως βυζαντινά και μεταβυζαντινά), που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος στη Λίμνη. Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής είναι ένα από αυτά τα μνημεία. Βρίσκεται μέσα στην πόλη. Είναι μικρό εκκλησίδιο κτισμένο πάνω σε ερείπια προγενέστερης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής. Μέσα στο κατώτερο τμήμα του σημερινού παρεκκλησίου βρίσκεται τμήμα αψιδωτού δωματίου με ψηφιδωτό δάπεδο που χρονολογούνται στα τέλη του 5ου μ.Χ. αρχές 6ου μ.Χ. αιώνα Το εικονογραφικό θέμα του ψηφιδωτού αναπαριστά ψάρια που κολυμπούν. Άλλα τμήματα του μωσαϊκού διακόσμου που ανασκάφηκε τον Σεπτέμβριο του 1960 έχουν αποκολληθεί και μεταφερθεί, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Μέσα στο εκκλησάκι βρίσκονται πολλά γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη, που ανήκαν στην προγενέστερη παλαιοχριστανική βασιλική και ήρθαν στο φως από την ανασκαφή. Πρόκειται, για θωράκια, κιονόκρανα, θραύσματα κιονίσκων κ.α. Ένα άλλο χαρακτηριστικό μνημείο, όπως προαναφέραμε, είναι ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Χριστοδούλου, που βρίσκεται στη δυτική άκρη της παραλίας της Λίμνης.

blank

Σημαντικό επίσης μνημείο της περιοχής είναι το ασκητήριο του Αγίου Ανδρέα. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της μονής Γαλατάκη σε υψόμετρο 110 μέτρων. Πρόκειται για μικρό μονόχωρο καμαρωτό κτίσμα, μέσα σε φυσικό σπήλαιο. Στην κόγχη του βρίσκεται τοιχογραφία της Παναγιάς της Βρεψοκρατούσας ενώ η ιστόρηση της σκήτης περιλαμβάνει θέματα από τη γέννηση και τμηματικές μορφές Αγίων ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Αγιος Νικόλαος. Μέσα στη σκήτη, σύμφωνα με επιγραφή δύο μοναχών «εκ του Κάστρου Μονεμβασίας», είναι ενταφιασμένη κάποια σημαντική προσωπικότητα. Το κτίσμα χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα.

Είναι φυσικό επόμενο μια τέτοια όμορφη γωνιά να τυχαίνει της ανάλογης αγάπης των κατοίκων της, οι οποίοι και σήμερα ακόμη, που η πνευματική ισοπέδωση έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, αγωνίζονται στην πλειοψηφία τους να διασώσουν στοιχεία από την κληρονομιά τους. Το Ιστορικό και Λαο-γραφικό Μουσείο της πόλης, στο οποίο υπάρχει και αρχαιολογική συλλογή είναι κατά τη γνώμη μας ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος του κάθε επισκέπτη.

Έγινε, κατόπιν προσφοράς ίου οικήματος από την αείμνηστη Αικατερίνη Φλώκου, με πρωτοβουλία των κατοίκων, οι οποίοι συνεργαζόμενοι με τις εκάστοτε Δημοτικές αρχές και τις κατά τόπους υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού συγκέντρωσαν εκεί πολύτιμα κειμήλια και αρχεία που αποδεικνύουν και αναδεικνύουν το ρόλο της Λίμνης στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Εύβοιας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Αξιοθέατα Λίμνης

Στον πρώτο όροφο του Μουσείου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Λίμνης, που περιλαμβάνει αξιόλογα αγγεία, νομισματική συλλογή και ρωμαϊκά μωσαϊκά- Επίσης στην αίθουσα φυλάσσονται αρχιτεκτονικά μέλη, ταφικές επιγραφές της κλασικής, της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου καθώς και της Οθωμανοκρατίας. Ενα από τα αξιολογότερα εκθέματα αποτελεί και μία τράπεζα προσφορών της βυζαντινής περιόδου.

Στο ισόγειο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου αξίζει κάποιος να επισκεφθεί για να μελετήσει τα έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου της Λίμνης. Τα έγγραφα του αρχείου αυτού που ξεκινούν από το 1732 και ταξιδεύουν τον επισκέπτη τους σε όλες τις ιστορικές περιόδους ίου Δήμου Ελυμνίων, αποτελούν τον καρπό χρόνιων προσπαθειών μερικών ρομαντικών κατοίκων της Λίμνης.

Η σύγχρονη Λίμνη προσφέρει όλες τις ανέσεις σε όσους θέλουν να περάσουν λίγες μέρες ήρεμων διακοπών. Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι αλλά ταυτόχρονα καλλιεργημένοι, φιλότεχνοι και έτοιμοι να δημιουργήσουν και να συνδράμουν κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση.

Αξιοθέατα Λίμνης

Διαμονή στη Λίμνη:

Ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων υπάρχουν τόσο μέσα στην πόλη όσο και γύρω απ’ αυτήν κυρίως κατά μήκος του δρόμου Λίμνης-Ροβιών. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τους θερινούς μήνες και κυρίως κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων των «Ελυμνίων», παρατηρείται πληρότητα των καταλυμάτων και η συμβουλή μας προς τους επίδοξους επισκέπτες της περιοχής είναι να προηγηθεί κάποιο τηλεφώνημα για κλείσιμο δωματίου στο κατάλυμα της επιλογής του.

Θα πρέπει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό πως η Λίμνη είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου και συνιστάται στους επισκέπτες τόσο για εκδρομές σαββατοκύριακου όσο και για ολιγοήμερη ανάπαυλα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Οι εποχούμενοι περιηγητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Λίμνη σαν ιδανικό ορμητήριο των εκδρομών και των οδοιπορικών, που θα επιχειρήσουν για να γνωρίσουν ολόκληρη την περιοχή της Β. Εύβοιας.

Πολλές ταβέρνες εκτείνονται κατά μήκος της παραλίας εκατέρωθεν του κέντρου της πόλης προσφέροντας κάθε είδους λιχουδιά με πρώτο πιάτο το φρέσκο ψάρι. Φημισμένα είναι και τα γλυκά της Λίμνης που παρασκευάζονται από τα τοπικά ζαχαροπλαστεία. Ιδιαίτερα το γαλατομπούρεκο και το παγωτό (σύμφωνα βέβαια με τα προσωπικά μας γούστα) ξεχωρίζουν.

Εκδηλώσεις:

Τα «Ελύμνια» είναι ίσως η σημαντικότερη εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στη Λίμνη. Δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά για μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου στη πόλη και τα χωριά της Λίμνης. Πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, χορευτικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και αγώνες εντός και εκτός θαλάσσης, εκθέσεις καλλιτεχνικού και γενικού ενδιαφέροντος και πλήθος άλλες εκδηλώσεις που ποικίλουν ανάλογα με τη χρονιά και την ανεξάντλητη φαντασία των διοργανωτών τους. Τα «Ελύμνια» διοργανώνονται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελυμνίων σε συνεργασία με τους άλλους φορείς και συλλόγους της πόλης. Εκδηλώσεις γίνονται και στη διάρκεια της Αποκριάς με παρέλαση καρναβαλικών αρμάτων και ενός ενδιαφέροντος παιχνιδιού εύρεσης του «χαμένου θησαυρού». Μεγάλη επισημότητα έχει και η μέρα της γιορτής της Παναγιάς της Λιμνιάς (8 Σεπτεμβρίου).

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, που προσφέρουν κατ’ έτος στον πολιτισμό και την προβολή της, όπως το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, το Μουσείο, την Ιστορική Ένωση Λιμνίων Ευβοίας, το τοπικό τμήμα της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, τον Υφαντικό Συνεταιρισμό Γυναικών Λίμνης, τη μικτή χορωδία, τη δράση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΛ) με το ραδιόφωνο και τη σχολή μπαλέτου, το Ναυτικό Όμιλο Λίμνης (Ν.Ο.Λ.), τους προσκόπους, τους κεραμιστές, τους ποδηλάτες, τη λέσχη μοτοσικλέτας (ΑΛΑΜ), τα ποδοσφαιρικά Σωματεία Αιγαίας και Ολυμπιακός. Με ξέχωρη ευαισθησία πρέπει να αναφερθούμε στο Σύλλογο Ελυμνίων Εθελοντών Αιμοδοτών και την Τράπεζα αίματος του Δήμου με την από χρόνια ζηλευτή ανθρωπιστική δράση.

Η ιδιαιτερότητα της Λίμνης είναι το γεγονός, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε με αφορμή κάποιες τοπικές θρησκευτικές γιορτές είτε λόγω του ανήσυχου και δημιουργικού πνεύματος των κατοίκων της, γίνονται κατά καιρούς πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και γιορτές που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον και συντελούν σημαντικά στην ανάπτυξη του πολιτισμού πάνω στις ελληνικές παραδοσιακές προδιαγραφές.

Ακολουθείστε μας στο Google News