Επισκεπτόμενος κάποιος ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Εύβοιας, δεν μπορεί παρά να χαζέψει τα φημισμένα αξιοθέατα της.

Το ορειβατικό καταφύγιο:

Το καταφύγιο της Στενής βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από τον οικισμό στο οποίο μπορείτε να φτάσετε είτε με τα πόδια, περπατώντας μία ώρα περίπου, είτε ακολουθώντας το δρόμο από άσφαλτο με την πορεία φιδιού.

Το ορειβατικό καταφύγιο διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο που αυτή την στιγμή είναι χιονισμένο. Στη Στενή υπάρχουν επίσης και αναρριχητικές διαδρομές στην περιοχή Καραούλι που βρίσκεται ακριβώς πάνω στους βράχους της Δίρφυος.

Το βουνό της Δίρφυς προσφέρει πολλές δυνατότητες για πεζοπορία. Τόσο από την πηγή Κράτεια όσο και από τη Στενή, υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν στο καταφύγιο (υψόμετρο 1100 μ.) το οποίο διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Χαλκίδας.

Η χιονισμένη Δίρφυ, όπως ξεπροβάλλει μέσα απο το φαράγγι της Άτταλης. Φωτό Κων/νου Κούτα.

Το φαράγγι:

Το φαράγγι της Αγάλης είναι από τα πιό όμορφα και βατά φαράγγια στην Ελλάδα. Βρίσκεται στους πρόποδες της Δίρφυος στην Εύβοια.

Η διαδρομή αυτή ξεκινά κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος με ανάβαση μέσα από το φαράγγι της Αγάλης και συνεχίζει διατρέχοντας κυκλικά τους δυτικούς πρόποδες της Δίρφυος ακολουθώντας κυρίως αγροτικούς δρόμους.

Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 18 χλμ, από τα οποία τα 4 σε μονοπάτι μέσα στο φαράγγι, τα 10 σε αγροτικούς δρόμους και τα τελευταία (και λιγότερο ενδιαφέροντα) 4 στον ασφαλτόδρομο που συνδέει τα χωριά Λούτσα και Αγ. Αθανάσιο.

Καμπιά – Αγία Κυριακή:

Από τους Βούνους και μέσα από την Κάτω Στενή στρίβουμε δεξιά για τα Καμπιά, σε υψόμετρο 505 μέτρων. Ο καταπράσινος οικισμός των Καμπιών είναι κτισμένος στην πλαγιά του λόφου Μέγα-Λόγγου, δυτικά από το όρος Ξηροβούνι. Νότια του ρέει ο Καμπιώτης ποταμός. Τα Καμπιά φημίζονται για τις πέστροφες αλλά και για τις πολλές μουριές τους, αφού από τις κάμπιες που παλιότερα ενδημούσαν σε αυτές οι κάτοικοι παρήγαν μετάξι.

Κάτω από τον οικισμό βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Κυριακής, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά. Από τα Καμπιά ξεκινάει ορειβατική διαδρομή για το όρος Ξηροβούνι και το φαράγγι του Χάβου που καταλήγει στην Αγία Κυριακή.

Η επιλογή της Στενής για το Σαββατοκύριακο, καθώς και για τις ημέρες των εορτών, ειδικά των Χριστουγέννων που είναι και χιονισμένη, είναι κάτι παραπάνω από σωστή. Δεν περιγράφεται με λόγια το λουκούλλειο, ορεσίβιο δείπνο στις γνωστές ταβέρνες της Στενής και η απόλαυση του ποτού στο «Όναρ» καφέ. Διαθέτει όμως κι άλλα καφέ, όπως η «Ελάτη» και το «Ρόδι», αλλά και το «Καφεγλυκοπωλείο 1743».

Ακολουθείστε μας στο Google News