Δίπλα στο τζαμί του Εμίρ Ζαδέ στη Χαλκίδα βρίσκεται τούρκικη κρήνη, γνωστή και ως Κρήνη του Χαλίλ, που κατασκευάστηκε το 1665 κατά την Οθωμανική περίοδο της Χαλκίδας ή Σαντζάκι του Εγριμπόζ όπως το αποκαλούσαν οι Τούρκοι.

Πρόκειται για μία από τις δεκαεννιά δημόσιες κρήνες που κατασκευάστηκαν κατά την Οθωμανική περίοδο και αναφέρονται από τον Οθωμανό περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπί κατά το πέρασμα του από την Χαλκίδα.

Η μαρμάρινη κρήνη είναι Αραβικού τύπου και έχει ανάγλυφο διάκοσμο καθώς και επιγραφές στα αραβικά με δεήσεις και προσευχές στο θεό αλλά και πληροφορίες για την συντήρηση της.

Η οθωμανική Κρήνη του Χαλίλ στην Χαλκίδα

Η οθωμανική Κρήνη του Χαλίλ στην Χαλκίδα

Η μαρμάρινη κρήνη κατασκευάστηκε το 1665 κατά την διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου της Χαλκίδας και βρίσκεται στην πλατεία πεσόντων Οπλιτών (πρώην πλατείας Συντάγματος) και μόλις 50 μέτρα από το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ.

Επιγραφή στην μπροστινή πλευρά της κρήνης

Επιγραφή στην μπροστινή πλευρά της κρήνης

Η επιγραφή στην μπροστινή πλευρά της κρήνης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ευχαριστούμε το Θεό του Σύμπαντος. Με δεήσεις μας εις τους Προφήτες και τους Αποστόλους. Το νερό έρχεται από την πηγή με τη δύναμη του Παντοδύναμου Θεού. Το 1033 (1655 μ.χ.) Έζρα του τελευταίου των προφητών. Η χάρη του Θεού να είναι μαζί του και με το μέρος όλων των Προφητών. Τούτο είναι από τα καλά έργα του Υπουργού Χαλίλ Πασά. Είθε ο Θεός να εκπληρώσει τις επιθυμίες του και είθε να τον κάμει παραγωγικό νύχτα και μέρα. Είθε ο Θεός να τον εισαγάγει στον Παράδεισο μέσα στον οποίο ρέουν οι ποταμοί».

Επιγραφή στην πλαϊνή πλευρά της κρήνης

Επιγραφή στην πλαϊνή πλευρά της κρήνης

Στην δεξιά πλευρά της κρήνης η επιγραφή αναφέρεται στην επισκευή της το 1796 «Επιδιόρθωση υπό Ιμπραήμ Εμπνέ Μωχάμετ το 1796 Υπαρχηγού του Πυροβολικού του Φρουρίου Χαλκίδας».

Από το 1937 έχει ανακηρυχθεί σε ιστορικό μνημείο τόσο το τζαμί όσο και η αραβική κρήνη.
Ακολουθείστε μας στο Google News