Δίπλα στο τζαμί του Εμίρ Ζαδέ στη Χαλκίδα βρίσκεται τούρκικη κρήνη που κατασκευάστηκε το 1665 κατά την Οθωμανική περίοδο της Χαλκίδας ή Σαντζάκι του Εγριμπόζ όπως το αποκαλούσαν οι Τούρκοι.

Η μαρμάρινη κρήνη είναι Αραβικού τύπου και έχει ανάγλυφο διάκοσμο καθώς και επιγραφές στα αραβικά με δεήσεις και προσευχές στο θεό αλλά και πληροφορίες για την συντήρηση της. Στην ύπαρξη της τούρκικης κρήνης της Χαλκίδας αναφέρεται και ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή κατά το πέρασμα του από την Χαλκίδα.

Η μαρμάρινη κρήνη κατασκευάστηκε το 1665 κατά την διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου της Χαλκίδας και βρίσκεται στην πλατεία πεσόντων Οπλιτών (πρώην πλατείας Συντάγματος) και μόλις 50 μέτρα από το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ.

Η επιγραφή στην μπροστινή πλευρά της κρήνης αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ευχαριστούμε το Θεό του Σύμπαντος με δεήσεις μας στους Προφήτες και τους Αποστόλους. Το νερό έρχεται από την πηγή με τη δύναμη του Παντοδύναμου Θεού. Η χάρη του Θεού έστω επ’ αυτού και επί όλων των Προφητών. Τούτο είναι από τα καλά έργα του Υπουργού Χαλίλ πασά. Είθε ο Θεός να εκπληρώσει τις επιθυμίες του και είθε να τον κάμει παραγωγικό νύχτα και μέρα. Είθε ο Θεός να τον εισαγάγει στον Παράδεισο μέσα στον οποίο ρέουν ποταμοί».

Στην δεξιά πλευρά της κρήνης η επιγραφή αναφέρεται στην επισκευή της το 1796 «Επιδιόρθωση υπό Ιμπραήμ Εμπνέ Μωχάμετ το 1796 Υπαρχηγού του Πυροβολικού του Φρουρίου Χαλκίδας».

Από το 1937 έχει ανακηρυχθεί σε ιστορικό μνημείο τόσο το τζαμί όσο και η αραβική κρήνη.