Η Κάρυστος αποτελεί μία καλοφτιαγμένη πόλη, με θαυμάσια ρυμοτομία, δημόσια νεοκλασικά κτίρια, αρχοντικά, παραδοσιακά οικήματα και κοσμοπολίτικη ζωή στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας. Διαθέτει ένα γραφικό λιμάνι, με το λιμενοβραχίονα και τις μουριές που αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη στη σκιά τους και τον «καλομαθαίνουν» στους πεντανόστιμους μεζέδες των παραδοσιακών καφενείων και ουζερί.

Παραλίες: Πεντακάθαρες παραλίες με ατελείωτες αμμουδιές, πολυσύχναστες πλαζ και ερημικούς κολπίσκους που καλύπτουν κάθε επιθυμία για κολύμπι, διασκέδαση, ψάρεμα, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, θαλάσσια σπορ και ρομαντικές στιγμές. Η ευρύτερη περιοχή της Καρύστου συνδυάζει απόλυτα τη θάλασσα και το βουνό.

Στις μαγευτικές παραλίες που ξεκινούν από το κέντρο σχεδόν της πόλης και εκτείνονται από τη μία άκρη του κόλπου έως την άλλη και σ’ αυτές του Καβοντόρου όπως το Ποτάμι, το Καστρί, το Λιβάδι, το Λινάρι χαίρεσαι πραγματικά να περνάς τις διακοπές. Παρθένες ακρογιαλιές με καταγάλανα νερά και χρυσαφένια άμμο.

Σεργιάνι στα χωριά της Γούρνας και τον Πλατανιστό

Οι αποστάσεις στην πόλη όσο και στα χωριά της Γούρνας είναι σχετικά μικρές και κάνουν εύκολους κι ευχάριστους τους περιπάτους.


Αετός

Όμορφο, γραφικό χωριό με μπαξέδες ανάμεσα σε στενά δρομάκια, το πρώτο που συναντάμε ανατολικά της Καρύστου. Το καταπράσινο τοπίο δίνει τη θέση του σε δαντελωτές παραλίες προς την περιοχή Μπούρος. Προχωρώντας φτάνουμε στο συνοικιακό Μετόχι , που αγναντεύει το άνοιγμα του Νότιου Ευβοϊκού.


Μύλοι

Βόρεια της Καρύστου, αποτελούσε μέχρι το 1848 την πρωτεύουσα της περιοχής, με μισογκρεμισμένους νερόμυλους, τρεχούμενα νερά και στο μέσο του χωριού το κεφαλόβρυσο Αργασταράς, πηγή νερού και έμπνευσης στίχων και τραγουδιών. Από εδώ ξεκινήστε την περιήγηση στα εξωκκλήσια των γύρω λόφων ή πάρτε το μονοπάτι, που ξεκινά από τον Μάκρωνα και οδηγεί στο Τσουκάλι, στις Κολόνες και στο Καταφύγιο της Όχης. Μπορείτε επίσης, να επισκεφτείτε το Castello Rosso, το μονοπάτι Τιμοθέου & Μαύρας και το κτήμα Μοντοφώλι, όπου σε έναν πρότυπο αμπελώνα καλλιεργούνται ποικιλίες αιγαιοπελαγίτικες και παράγεται το βιολογικό λιαστό κρασί «Κτήμα Μοντοφώλι».

(Ξεναγηθείτε στον αμπελώνα και την κάβα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πληροφορίες στο τηλ. 22240-25951).

    i. Πεζοπορικές διαδρομές

Με αφετηρία του Μύλους (Κολώνες-Σταυρός-Καταφύγιο-Κορυφή)

Από τους Αγ.Θεοδώρους το μονοπάτι (σηματοδοτημένο με κόκκινο spray) ανεβαίνει στην τοποθεσία Κύλινδροι, όπου 10 περίπου ρωμαϊκές κολώνες, τέλεια επεξεργασμένες, περιμένουν το ταξίδι τους στην Ρώμη. Συνεχίζοντας μέσω της περίφημης Σκάλας, ανεβαίνουμε στο Σταυρό, όπου διαφορετικά μονοπάτια και χωματόδρομοι οδηγούν προς τα χωριά του Καβοντόρου. Ο δρόμος μας οδηγεί στον Καστανόλογγο και το ορειβατικό καταφύγιο (περίπου 3 ώρες πεζοπορίας μέχρι εδώ.) Ανάβαση μίας επιπλέον ώρας θα σας φτάσει στην κορυφή με το παμπάλαιο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το περίφημο Δρακόσπιτο της Όχης.

     ii. C a s t e l l o R o s s o

Castello Rosso (Κοκκινόκαστρο)
Castello Rosso (Κοκκινόκαστρο) – Φωτογραφία: Βαγγέλης Βλάχος

Το Castello Rosso στεφανώνει την κορυφή του λόφου Monte Folli. Χτίστηκε στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Στην ίδια θέση υπήρχε Βυζαντινό οχυρό χτισμένο το 1030. Μετά την Τέταρτη Σταυροφορία (1204), την κυριαρχία της Νότιας Εύβοιας ανέλαβε ο Λομβαρδός Ραβανός dale Carceri ο οποίος έκτισε το κάστρο σύμφωνα με τους φραγκικούς κανόνες οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Το όνομα του, Κοκκινόκαστρο, σχετίζεται με την ερυθρή απόχρωση των λίθων της αναδομής του.

Η κατοίκηση στο κάστρο συνεχίστηκε ως το 1833. Σε όλο το διάστημα χρήσης του, οι εκάστοτε κατακτητές (Βυζαντινοί, Καταλανοί, Ενετοί, Τούρκοι) επενέβησαν στα τείχη του για να το ενισχύσουν και προσέθεσαν διάφορα κτίσματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Στο εσωτερικό του διακρίνεται το κατώτερο τμήμα διαφόρων κτιρίων. Εδώ βρίσκονταν τα διοικητικά κτίρια, τα οικήματα των ηγεμόνων και της φρουράς τους, εκκλησίες, δεξαμενές νερού, πυριτιδαποθήκη.

Γύρω από το Castello Rosso αναπτύχθηκε οικισμός που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας περιβλήθηκε από δύο περιβόλους. Στις μέρες μας διακρίνονται οι κατόψεις των κτισμάτων του ενός περιβόλου. Ξεχωρίζει το κτίριο της δεξαμενής συλλογής νερού. Μεταξύ των κτιρίων διέρχονται λιθόστρωτα καλντερίμια, τμήματα των οποίων είναι ορατά σήμερα.

Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται μέσω των χωριών των Μύλων και της Γραμπιάς και ο δημόσιος δρόμος φτάνει ως την είσοδο του οικισμού.


Γραμπιά

Το χωριό, δυτικά του Castello Rosso, μαζί με τους συνοικισμούς Μεκουνίδα και Ρούκλια αποτελούσαν την πηγή ύδρευσης του κάστρου διαμέσου του υδραγωγείου, το οποίο διασώζεται στη βόρεια πλαγιά του οχυρού. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στη Μεκουνίδα, χαρίζοντάς σας τη μαγευτική θέα του κόλπου και στη συνέχεια στα Ρούκλια, ψηλά στο όρος Όχη. Τα Ρούκλια αποτελούν ορμητήριο για το πέρασμα του φαραγγιού του Δημοσάσρη. Επισκεφτείτε το υδραγωγείο και το ναό της Αγίας Σοφίας με τις πηγές.


Καλύβια

Αποτελούνται από τους συνοικισμούς Νικάσι και Λάλα.

Επισκεφτείτε το βυζαντινό ναό των Παμεγίστων Ταξιαρχών και την τοποθεσία Αγία Τριάδα κοντά στο Νικάσι με το σπήλαιο και τις δισυπόστατες εκκλησίες Αγ.Τριάδα και Αγ.Γεώργιος-Αγ.Μαύρα. Περπατήστε στα καλντερίμια της Λάλας κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, δίπλα σε τρεχούμενα νερά και νερόμυλους.

    i. Χώροι ενημέρωσης

Μην παραλείψετε να δείτε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στα Καλύβια, για να ενημερωθείτε για την Όχη και το Δημοσάρη.

Πλούσια έκθεση, προβολές 3D video και έντυπο υλικό.

    τηλ. 22240-26200/22461

    ii. Χοροί & Τραγούδια

Από τα χωριά της Καρύστου γεννήθηκαν αυτοδίδακτοι οργανοπαίχτες που έπλασαν τραγούδια του χορού. Η λύρα, η τσαμπούνα και το νταούλι ήταν τα κύρια όργανα. Αργότερα προστέθηκε το λαούτο και το βιολί. Φωνή τσαμπούνας και κλαρίνου βγάζουν και τα φύλλα του κισσού, της κουμαριάς και της λεμονιάς όταν παίζονται με μαεστρία από τους ντόπιους μουσικούς. Ο πιο γνωστός χορός, μνημείο της νησιωτικής μας παράδοσης, είναι ο καβοντορίτικος ή σταυρωτός. Άλλοι χοροί είναι ο μυλωνιάτικος και ο καρυστινός μπάλος.

Πλατανιστός

Το πρώτο και μεγαλύτερο από τα χωριά του Καβοντόρου που συναντάμε αφήνοντας την Κάρυστο, με πολλούς συνοικισμούς. Αξίζει να επισκεφτείτε το πέτρινο γεφύρι, τις πηγές και τον παραδοσιακό νερόμυλο στο Πανοχώρι καθώς και την πέτρινη γέφυρα Αρτινής δόμησης και τεχνοτροπίας στην περιοχή Μαστρογιαννέικα. Ανατολικά του Πλατανιστού, στην τοποθεσία Ελληνικό, σώζονται αρχαία αναλημματικά τείχη. Η εκκλησία του Αγ.Κωνσταντίνου χτίστηκε με υλικά των αρχαίων κτιρίων της περιοχής. Διασχίστε την κοιλάδα του Πλατανιστού από το Πανοχώρι έως την παραλία του Πλατανιστού από το Πανοχώρι έως την παραλία Ποτάμι. Το κολύμπι στην απέραντη παραλία, προφέρει μία καταπληκτική εμπειρία.

    i. Πεζοπορικές διαδρομές

    Στην κοιλάδα του Πλατανιστού (Επανοχώρι-Πλατανιστός-Ποτάμι)

Οι πηγές στη μαγευτική τοποθεσία του Επανοχωρίου και τα θεόρατα πλατάνια, μας προϊδεάζουν για το θεσπέσιο τοπίο της κοιλάδας του Πλατανιστού. Ο χωματόδρομος μας οδηγεί στους Μαστρογιανναίους και μέσα από το παλιό μονοπάτι του σχολείου κατεβαίνουμε στο γεφύρι και προχωρούμε προς την τοποθεσία Ελληνικό-Αγ.Κωνσταντίνος. Συνεχίζουμε την παραποτάμια διαδρομή έως το Αιγαίο, αγναντεύοντας τα νερά του στενού του Καβοντόρου και το νησί της Άνδρου. Φθάνουμε σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της έξω Εύβοιας και σίγουρα όλου του Αιγαίου, το Ποτάμι (πεζοπορική διαδρομή 4 ωρών περίπου).

Πως θα έρθετε:

Ακτοπλοϊκώς & οδικώς: Εδώ λοιπόν, δίπλα από την Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μπορείς να φτάσεις με όλους τους τρόπους:

 * Με καθημερινά δρομολόγια Ferry boat από το λιμάνι της Ραφήνας για το Μαρμάρι (1.00΄) και με το αυτοκίνητο (10΄) έως την Κάρυστο (σε πολλά δρομολόγια υπάρχει ανταπόκριση με ΚΤΕΛ).

 * Μέσω του πορθμείου Αγ.Μαρίνας-Ν.Στύρων (45΄) και με το αυτοκίνητο (35΄).

 * Οδικώς από Χαλκίδα, σε λιγότερο από 2 ώρες, μέσω ενός συνεχώς βελτιούμενου δρόμου.

Λιμεναρχεία:
* Ραφήνας , τηλ. 22940-22300/22481
* Μαρμαρίου , τηλ. 22249-32382
* Καρύστου , τηλ. 22240-22227/25527
* Αγ.Μαρίνας , τηλ. 22940-60000/69640
* Ν.Στύρων , τηλ. 22240-41266

ΚΤΕΛ:

* Ν.Αττικής , τηλ. 210-8808080 (για δρομολόγια Αθήνα-Ραφήνα) & τηλ. 210-8230179 (για δρομολόγια Αθήνα-Κάρυστος, μέσω Χαλκίδας)

* Ν.Ευβοίας (Χαλκίδα), τηλ. 22210-21949/20400 & Καρύστου, τηλ. 22240-26303.

Πηγή: Δήμος Καρύστου