Η Εύβοια έχει πολλές και υπέροχες παραλίες, από την μία πλευρά είναι το Αιγαίο και από την άλλη είναι ο Ευβοϊκός.

Σε πολλές από αυτές τις υπέροχες παραλίες μπορείς και να κατασκηνώσεις είτε σε ελεύθερο κάμπινγκ είτε σε οργανωμένο.

Μία από τις πιο γνωστές παραλίες για κατασκήνωση στην Εύβοια, είναι η παραλία Χιλιαδού.

Αγαπημένο μέρος για free camping και βρίσκεται στην Κεντρική Εύβοια, κατηφορίζοντας το βουνό της Δίρφυς, περνάμε το χωριό Στρόπωνες και μετά από 40 λεπτά φτάνουμε. Συνολικά από Χαλκίδα θέλουμε 1 ώρα και 20 λεπτά.

Καταρχήν βλέπει στο Αιγαίο, οπότε όταν έχει αέρα βγάζει τεράστια κύμματα στην παραλία, γι’αυτό μην στήσετε πολύ κοντά στη θάλασσα.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία (κανα χιλιόμετρο) με χοντρή άμμο και όσο πλησιάζει κανείς προς τη θάλασσα με βότσαλα. Έχει διάσπαρτα βράχια (τα οποία τα αξιοποιούν όποιοι προλάβουν να στήσουν δίπλα τους για σκιά)και στο τελείωμά της, ένα κόλπο αθέατο όπου είναι free camping γυμνιστών. Διαβάστε περισσότερα για την μοναδική επίσημη παραλία γυμνιστών στην Εύβοια.

Η θάλασσα βαθιά, πεντακάθαρη και καταγάλανη. Αν δεν βρεις μια από τις λίγες σκιές βράχων να μείνεις, είσαι αναγκασμένος να στήσεις στην παραλία, στη μέση του πουθενά (αλλά με αυτοσχέδια στηριζόμενες τεντούλες λύνεται το πρόβλημα μια χαρά, αφού σε δροσίζει το αεράκι του Αιγαίου).

Για αυτούς που δεν αντέχουν τον ήλιο, υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά θέλει περπάτημα ή αυτοκίνητο: καθώς κατεβαίνετε για να βρείτε την παραλία, θα περάσετε ένα φαράγγι και την κοίτη ενός χειμάρου.

Εκεί υπάρχουν αναρίθμητα αιωνόβια πλατάνια, που δημιουργούν παχύ-παχύ ίσκιο και διάφοροι στήνουν από κάτω. Εκεί άράζουν τροχόσπιτο και αυτοκινούμενα. Είναι εξίσου όμορφα με την παραλία, απλά δεν βλέπεις τη θάλασσα.

Για φαγητό έχει αρκετές ταβέρνες κι εστιατόρια, για καφέ το ίδιο. Για μπάνιο και πόσιμο νερό, ο δήμος έχει φροντίσει κι έχει τοποθετήσει εδώ και χρόνια, ανά 100-200 μέτρα βρύσες και ντουσιέρες (με κρύο νερό) πάνω στο δρόμο, οπότε λύνεται το πρόβλημα.

Τα σαββατοκύριακα, εκτός από ελεύθερους κατασκηνωτές έχει και πολλούς ντόπιους που έρχονται για μπάνιο, αλλά το βραδάκι ησυχάζει το πράγμα.

Το αρνητικό είναι, ότι η παραλία συνεχώς αναπτύσσεται και έχει ξεκινήσει μια τρομερή οικοδομική δραστηριότητα με ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αποτέλεσμα αφ’ενός να χαλάει η εικόνα του τοπίου και αφετέρου κάποια στιγμή αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα θέμα για τους κατασκηνωτές.

Παραλία Μετοχίου

Μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα χωρίζουν τις παραλίες Χιλιαδούς και Μετοχίου (δεν υπάρχει δρόμος να τις ενώνει) με το βότσαλο και τα υπέροχα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Όπως είναι φυσικό τόσο η ακτή όσο και η θάλασσα είναι σχεδόν ίδιες, με την διαφορά να την κάνει το μέγεθος, η ανάπτυξη αλλά και το πλήθος του κόσμου που τις επισκέπτεται.

Μικρότερη σε μήκος αλλά όχι μικρή, με λιγότερους επισκέπτες αλλά όχι και μοναχική αφού ειδικά στα μέσα Αυγούστου είναι πολλοί οι ντόπιοι αλλά και ξένοι που την επισκέπτονται.

Η παραλία δεν έχει οργανωμένο τμήμα – ξαπλώστρες και ομπρέλες – οπότε θα πρέπει να έχετε φροντίσει πως θα προστατευθείτε από τον καυτό ήλιο που χτυπάει όλη σχεδόν την ημέρα την παραλία. Υπάρχει οργανωμένη καντίνα για καφέδες, παγωμένα νερά και σνακς.

Στην παραλία υπάρχει επίσης ένα γήπεδο beach volley, ντους και δωματιάκι για να αλλάξετε.

Τα νερά δεν είναι κρύα για παραλία του Αιγαίου με εξαίρεση ίσως το σημείο που βρίσκεται κάτω από την ρεματιά.

Η θάλασσα βαθαίνει απότομα και μόλις λίγα μέτρα μέσα στο νερό το βάθος ξεπερνά και τα 5 μέτρα. Είναι τέτοια όμως η διαφάνεια των νερών που βλέπεις άνετα τις πέτρες και τα βράχια στον βυθό και τα ψάρια να κολυμπούν ανάμεσα τους.

Η παραλία Λιμνιώνας λίγο πιο έξω από τα Ψαχνά, περίπου 20 χιλιόμετρα, είναι ακόμη μία πανέμορφη παραλία που ενδείκνυται για ελεύθερο κάμπινγκ. Ο Λιμνιώνας απέχει γύρω στην μία ώρα από Χαλκίδα και είναι απλά καταπληκτική η παραλία του.

Το Σαββατοκύριακο μαζεύει πολύ κόσμο, μικρούς και μεγάλους είτε για κάμπινγκ είτε για βουτιές και αναχώρηση.

Το θετικό στην παραλία του Λιμνιώνα είναι ότι έχει τεράστια έκταση και ο κόσμος απλώνεται οπότε δεν υπάρχει συνωστισμός.

Καλό σημείο στην νοτιονατολική Εύβοια είναι και η παραλία Ποτάμι στο Κάβο Ντόρο, 1 ώρα από Κάρυστο. Εκεί έχει και το ποτάμι (από εκεί πήρε το όνομα) που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Έχει επίσης ταβέρνα, καντίνα, σκια, αλλά θέλει προσοχή γιατί υπάρχουν πολλοί σκορπιοί!!

Με λίγα λόγια προσέχουμε όταν σηκώνουμε πέτρες και δεν αφήνουμε το βράδυ βρεγμένα ρούχα ή αντικείμενα στο έδαφος.

Στην παραλία Ποτάμι, μπορείτε να κατασκηνώσετε, μέσα στα πανέμορφα και επιβλητικά πλατάνια περιμετρικά του ποταμιού, θα έχετε και την ευκαιρία να δείτε μικρές πάπιες μέσα στην ημέρα και περίεργα πουλιά που θα σας περιτριγυρίζουν.

Μπορείτε να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ και στην παραλία του Καλάμου, μετά το χωριό Αυλωνάρι στη Νότια Εύβοια και ακριβώς δίπλα σε αυτή υπάρχει μία μικρή παραλία που ναι μπροστά στον οικισμό, όπου στήνονται πολλές σκηνές πάνω στο λευκό ψιλό βοτσαλάκι.

Στον Κάλαμο θα βρείτε και πολλά μικρά ταβερνάκια και καφετέριες, για δροσερά ποτά και ροφήματα, καθώς και μίνι μάρκετ.

Ακολουθώντας τον δύσκολο χωματόδρομο, υπάρχουν κι άλλες πανέμορφες παραλίες/κόλποι, με λιγότερο κόσμο.

Η παραλία Πετάλη είναι κοντά στο Λιμνιώνα, έχει πολύ σκιά και δροσιά γιατί εχει στην άκρη μια σπηλιά και όσο περνάει η ώρα η σκια μεγαλώνει. Αυτά για όσους δεν αντέχουν τον ήλιο.

Κατά τα άλλα μαζεύει κόσμο τα Σαββατοκύριακα, κυρίως σκηνές και νέο κόσμο. Υπάρχει ταβέρνα και στο Πετάλι και στον Λιμνιώνα υπάρχουν τουλάχιστον τρεις με καλό φαγητό και καλές τιμές.

Χερόμυλος

Η παραλία του Χερόμυλου βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το χωριό Αγίοι Απόστολοι, στη Νότια Εύβοια και βλέπει στο Αιγαίο. Σε 1 ώρα και 40 λεπτά από Χαλκίδα, βρίσκεστε στα πανέμορφα νερά της θάλασσας στην παραλία του Χερόμυλου.

Η παραλία είναι σχετικά απομονωμένη και διαθέτει μία συστάδα από αρμυρίκια και φυσική σκιά στα 100 μέτρα από την ακτή τα οποία όμως είναι συνήθως κατειλημμένα από κατασκηνωτές αφού η συγκεκριμένη παραλία προτιμάται από όσους κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ.

Είναι πολύ καθαρή και έχει αρκετά μεγάλη έκταση.

Δεν είναι οργανωμένη παραλία, ωστόσο υπάρχει μία καντίνα που προσφέρει κρύα και ζεστά ροφήματα, αναψυκτικά, μπύρες και διάφορα τοστ ή σάντουιτς.

Ελεύθερο κάμπινγκ μπορείτε να κάνετε ακόμη σε πολύ αγαπημένες και όμορφες παραλίες όπω στο Πήλι, το Βυθούρη, στον Κάβο, στην Μουρτερή, στον Μάγειρα, στο Ψαροπούλι και στην παραλία Αγκάλη στην Αγία Άννα.

Παραλία Μετοχίου

Η Παραλία Ποτάμι στην Κάρυστο

Παραλία Χιλιαδού Εύβοια

Παραλία Ροβιών στην Βόρεια Εύβοια

Παραλία Κάβος στην Αιδηψό

Παραλία Λιμνιώνας στην Εύβοια 

Παραλία Μάγειρας Αυλωναρίου

Παραλία Χερόμυλος στην Εύβοια

Θα πρέπει να πούμε σε αυτό το σημείο ότι γενικώς το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται με το Νόμο 392/76 (παρ.10, αρθ.2) και με τον μετεγενέστερο του νόμο 2160/93 (παρ.12, αρθ.4), όπου ο πρώτος προβλέπει ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους. Και ο δεύτερος αντίστοιχα αναφέρει: «Ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις» απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση σε κοινόχρηστους χώρους, δάση, αιγιαλούς, ακόμη και σε ιδιωτικά οικόπεδα, επιφυλάσσοντας στους παραβάτες αυτόφωρη σύλληψη, ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή μέχρι 150 ευρώ.

Διαβάστε για μερικές από τις πιο ωραίες παραλίες στην Εύβοια