Αξιοθέατα – Έθιμα – Γαστρονομία
Γνωρίστε τα αξιοθέατα της Εύβοιας και της Σκύρου. Τοπικά Έθιμα, Πανηγύρια, Γαστρονομία, Μνημεία, Εκκλησίες και Ιερές Μονές. Βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στην Εύβοια.
Γνωρίστε τα αξιοθέατα της Εύβοιας και της Σκύρου. Τοπικά Έθιμα, Πανηγύρια, Γαστρονομία, Μνημεία, Εκκλησίες και Ιερές Μονές. Βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στην Εύβοια.
Στα Ρωμαϊκά Χρόνια τα λουτρά ήταν πολυτελή κτίρια με ειδικές εγκαταστάσεις, τα οποία εκτός από χώρους ατομικής υγιεινής, λειτουργούσαν συγχρόνως και ως κέντρα ψυχαγωγίας και κοινωνικών συναναστροφών.
Στο Βασιλικό της Εύβοιας σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού και στρατηγικά χτισμένος κοντά στις όχθες του ποταμού Λήλα, δεσπόζει ένας ογκώδης τετράγωνος πύργος από τους μεγαλύτερους της Εύβοιας, ο Πύργος του Βασιλικού.
Ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά ατυχήματα συνέβη στον Ευβοϊκό κόλπο το Σεπτέμβρη του 2000 με τη βύθιση του Euroblaker X ανοιχτά στο Λευκαντί Ευβοίας.
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της πόλης της Χαλκίδας, χρονολογείται στον 5ο αιώνα μ.χ. κτισμένος πιθανόν πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού.
Ο Φάρος της Χαλκίδας, ηλικίας 130 χρόνων, είναι εγκατεστημένος στο ακρωτήριο της Κακής Κεφαλής.
Κτισμένο από το 1909 δίπλα στο λιμάνι της Χαλκίδας, από το 1947 φιλοξενεί την Σχολή Πεζικού.
Ο ναός του 5ου π.χ. αιώνα, αφιερωμένος στην θεά Άρτεμις σε μία περιοχή παγκοσμίως γνωστή από την εκστρατεία των Ελλήνων στην Τροία και τη θυσία της Ιφιγένειας, αφημένος σήμερα ανάμεσα σε σκουπίδια και εργοστάσια.
Ένα από τα ελάχιστα κτίρια της οθωμανικής περιόδου της Χαλκίδας που διασώθηκε, κατοικία του Ομέρ Πασά και μετέπειτα του Ευβοιώτη αγωνιστή του 1821 Νικόλαου Κριεζώτη.
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν επισκεφθεί το Φρούριο του Καράμπαμπα στη Βοιωτική ακτή της Χαλκίδας, λίγοι όμως είναι αυτοί που ξέρουν ότι περιμετρικά του Κάστρου υπάρχει μονοπάτι που προσφέρει μία άλλη όψη του κάστρου αλλά και μαγευτικές εικόνες της Χαλκίδας και του Ευβοϊκού.
Παλαιό και νέο Εβραϊκό Νεκροταφείο συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, σε μία έκταση 17 στρεμμάτων, στην οδό Μεσσαπίων στο κέντρο της Χαλκίδας.
Η Συναγωγή της Χαλκίδας είναι μία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα η οποία όμως καταστράφηκε έξι φορές στην διάρκεια της ζωής της και όλες ξαναχτίστηκε ακριβώς στο ίδιο σημείο.
Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και ακριβώς πάνω από το εμπορικό λιμάνι της Χαλκίδας σώζεται μέρος του βιομηχανικού κτιρίου του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας (Α.Σ.Α.Χ.) ο οποίος στεγαζόταν στον παλιό Αλευρόμυλο Δήμητρα της Χαλκίδας.
Το Μέγαρο Κότσικα, ένα από τα λίγα νεοκλασικά που διασώζονται στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας, δεσπόζει στην παραλία της πόλης με την όμορφη αρχιτεκτονική του και τη θαυμαστή ισορροπία των όγκων του.
Τμήμα της αρχαίας αγοράς Χαλκίδας ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1990, στην είσοδο της πόλης της Χαλκίδας, στην περιοχή του Αγίου Στέφανου, απέναντι από τις πηγές της Αρέθουσας.
Δίπλα στο τζαμί του Εμίρ Ζαδέ στη Χαλκίδα βρίσκεται τούρκικη κρήνη που κατασκευάστηκε το 1665 κατά την Οθωμανική περίοδο της Χαλκίδας ή Σαντζάκι του Εγριμπόζ όπως το αποκαλούσαν οι Τούρκοι.